Blog Geert van de Laar: Een gelijk speelveld voor beveiligers – Maar wat nu?
De recente uitspraak van de Raad van State brengt een einde aan jarenlange verdeeldheid in de Nederlandse beveiligingssector. Deze uitspraak stelt dat de uitzonderingspositie van de Vereniging Veiligheidsdomein Nederland (VVNL), die sinds 2019 een eigen cao mocht hanteren, ongeldig is. Vanaf nu geldt de cao Particuliere Beveiliging (cao PB), die altijd al gold voor leden van de Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB), voor alle beveiligingsbedrijven in Nederland.
Dit besluit betekent het einde van een situatie waarin bedrijven, aangesloten bij de VVNL, kunnen concurreren met flexibele, volgens de NVB slechtere, arbeidsvoorwaarden. Hoewel deze uitspraak duidelijkheid geeft voor beveiligers brengt deze ook nieuwe uitdagingen mee. De vraag is hoe de VVNL haar plek gaat vinden aan de onderhandelingstafel over de cao PB.
Met deze uitspraak is een belangrijke stap gezet richting uniformiteit en daarmee eerlijke concurrentie, maar de komende periode zal bepalen of de sector erin slaagt om samen een stabiele toekomst op te bouwen.
Winnaars en verliezers in de beveiligingsbranche
Voor de Nederlandse Veiligheidsbranche (NVB) en vakbonden CNV en FNV voelt de uitspraak van de Raad van State als een overwinning. Jarenlang was er sprake van wat zij “oneerlijke concurrentie” noemden. Dit veroorzaakte onrust in de sector.
De VVNL, daarentegen, presenteerde zich jaren als een alternatief met betere voorwaarden. Voor VVNL-leden betekent deze uitspraak een flinke klap. Zij moeten zich voortaan conformeren aan de cao PB, met alle financiële en organisatorische gevolgen van dien.
De nieuwe dynamiek: geen ruimte meer voor verdeeldheid
Hoewel de uitspraak zorgt voor een gelijk speelveld in de sector, betekent dit niet dat alle partijen nu automatisch op één lijn zitten. Integendeel, de dynamiek tussen de NVB, vakbonden en VVNL is complexer dan ooit. De NVB en de vakbonden hebben weinig reden om de VVNL met open armen te ontvangen. Jarenlang voerde de VVNL een beleid dat leidde tot verdeeldheid in de sector. Het is dan ook aan de VVNL om verantwoordelijkheid te nemen voor haar rol in deze verdeeldheid en om een constructieve houding aan te nemen.
Inspirerend voorbeeld: de schoonmaakbranche
We zien vanuit de Code dat het in de schoonmaakbranche al jaren anders, beter kan: ook daar kennen we twee brancheverenigingen die constructief samenwerken aan en met één cao.
Samen vooruit: een kans voor een sterkere sector
Om de sector verder te professionaliseren en de belangen van beveiligers centraal te stellen, moeten alle partijen zich realiseren dat samenwerking de enige duurzame weg is. Een aantal stappen kan helpen om een werkbare toekomst te creëren:
- Een open houding van alle partijen:
De NVB en vakbonden moeten bereid zijn om de VVNL en haar leden ruimte te geven en tegelijkertijd moet de VVNL erkennen dat zij nu geen uitzonderingspositie meer heeft en bereid moet zijn actief bij te dragen aan de stabiliteit in de sector. - Focus op werknemersbelang:
Hoewel concurrentie op arbeidsvoorwaarden nu wordt uitgesloten, is het belangrijk dat cao-afspraken de balans houden tussen goede beloning én flexibiliteit voor bedrijven. Dit voorkomt dat de sector alsnog vastloopt door onrealistische verwachtingen.
Een gedeelde visie voor de toekomst
De uitspraak van de Raad van State is een unieke kans om de Nederlandse beveiligingsbranche sterker en eerlijker te maken. Dat kan echter alleen als de partijen hun verschillen opzij zetten en streven naar een gedeelde visie voor de toekomst. Zowel de VVNL als de NVB hebben hier een belangrijke verantwoordelijkheid. De echte winst immers ligt in het creëren van een sector waarin beveiligers goed worden beloond, werkgevers ruimte hebben om te ondernemen en conflicten in het verleden blijven.
De komende periode zal blijken of er bereidheid is van alle partijen om samen te werken. Lukt het de sector om het gelijk speelveld niet alleen als doel, maar ook als middel te zien? De tijd zal het leren. Wat zeker is: beveiligers verdienen het!
Geert van de Laar
Voorzitter Code Verantwoordelijk Marktgedrag