Terug naar nieuwsoverzicht 24 juni 2024

Onderhandelingen cao Particuliere Beveiliging zitten muurvast

CNV laat weten dat de onderhandelingen over de nieuwe cao voor particuliere beveiliging muurvast zitten. Het grootste struikelblok in de onderhandelingen is de loonsverhoging voor dit jaar. Daarnaast zijn er twistpunten over de vakantiedagen, overurentoeslag en reiskostenvergoeding. “De uitdagingen van deze onderhandelingen waren te verwachten,” berichtte CNV.

Over de loonsverhoging van 6,2% van dit jaar laat de vakbond weten dat deze grotendeels een nabetaling van het vorige jaar betreft. In 2023 heeft de vakbond namelijk besloten om tegemoet te komen aan de werkgevers en de 6% loonstijging met een jaar uit te stellen en de cao te verlengen tot 24 maart 2024. Werkgevers gingen er echter vanuit dat deze afspraak over loonstijging voor heel het jaar 2024 betrof. “Een loonsverhoging voor de rest van dit jaar vormt nu een van de grootste blokkades voor een nieuwe cao”, aldus Erik Honkoop namens de cao-afvaardiging.

Erik Maas, onder andere bestuurslid van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en vakbondsbestuurder bij CNV geeft aan dat een loonsverhoging 2024 essentieel is voor het behoud en werving van beveiligers. “Werkgevers geven echter aan dat zij klem zitten, doordat opdrachtgevers geen loonsverhoging voor 2024 meer zouden kunnen verzorgen.”

Andere belangrijke twistpunten en vooruitblik

Naast een loonsverhoging voor de rest van 2024, noemt CNV drie andere twistpunten met een grote rol in de onderhandelingen: teruggave van onterecht ingehouden vakantiedagen, overurentoeslag vanaf 144 uur, en een reiskostenvergoeding op het fiscale maximum.

Toch lijkt er voor de lange termijn wel een gemeenschappelijk beeld te zijn voor de werkgevers en de vakbonden CNV en FNV: één cao voor beveiligers. Daarmee kan er een einde komen aan het tegen elkaar uitspelen van beveiligers.

Over hoe het nu verder moet met de huidige cao-onderhandelingen wordt nog gesproken.